Print solvent – avantaje și dezavantaje față de alte metode de imprimare
Mult mai rapid decât printul bazat pe apă și cu până la 50% mai eficient decât alte metode de imprimare, un print solvent predomină în industria de profil. Acest tip de imprimare este destinată, în principal, producției de print outdoor în cantități mari.
Principalul avantaj al unui print solvent este dat de costul scăzut al materialelor folosite, cernelurile fiind cu până la 75% mai ieftine decât cele pe bază de apă. Cerneala folosită pentru un print solvent este fabricată pe bază de ulei, care ajută la fixarea pigmentului și al rășinilor și conferă printului durabilitate, fiind rezistentă la apă și la abraziune.
Un print solvent poate fi aplicat cu succes pe o gamă largă de materiale, banner sau vinil, ideal pentru printul outdoor de mari dimensiuni.
Prin ce se deosebește un print solvent de un print eco-solvent?
În primul rând, diferența este dată de faptul că printul eco-solvent folosește cerneluri ecologice, lipsite de orice miros și care nu conțin ingrediente nocive. Acestea sunt, în general, biodegradabile și se pot descompune fără a face rău mediului înconjurător.
Din contră, printul pe bază de solvent este destul de agresiv cu mediul, mai ales din perspectiva modului în care sunt extrase cernelurile folosite. Procesul de imprimare solvent este, însă, mai ieftin și de aceea este încă destul de folosit în lumea largă. Un alt avantaj al printului solvent este dat de durata de viață dată de acest tip de cerneală, care poate ajunge și până la șapte ani.
Diferențe față de printul UV
Un print solvent garantează culori vii și strălucitoare și durabilitate ridicată, la prețuri mult mai reduse decât printul UV sau decât alte metode de imprimare. Și pentru că vorbim despre materiale toxice folosite în procesul de imprimare, trebuie spus că există un număr considerabil de metode de reducere a efectelor adverse pe care acestea le pot avea asupra corpului uman.