Atunci când participi la târguri de prezentare, să le măsori eficacitatea reprezintă singura modalitate de a afla ce faci bine și unde greșești. Statisticile spun însă că doar 35% dintre comercianți urmăresc procentajul de potențiali clienți proveniți din târguri de prezentare care generează vânzări reale. Și mai puțin de jumătate din expozanți calculează în mod obișnuit randamentul investițiilor în participarea la târguri de prezentare.
Aliniază scopurile companiei cu profilul târgului la care participi
Obiectivele pe care ți le fixezi pentru participarea la târguri de prezentare au o mare importanță. Ele te ajută să calculezi eficacitatea acestora pentru compania ta. Reprezintă un canal important de comunicare pentru mix-ul de marketing. Iar pentru a ajunge la rezultatele dorite, tot ce ai de făcut este să aliniezi scopurile companiei cu profilul târgului la care participi. Trebuie să ai în vedere generarea de vânzări noi, câștigarea de clienți noi și întărirea relațiilor cu partenerii actuali.
Pentru a măsura eficacitatea participării la târguri de prezentare, un prim pas ar fi să revezi planul de dezvoltare. Atunci când ai obiective clare este ușor să urmărești cursul deciziilor pe care le iei în actul de planificare. Și devine ușor să evaluezi rezultatele participării la târguri de prezentare, după fiecare participare.
Pentru a face asta, separă scopurile pe care le urmărești în două categorii. Obiective de comunicare și obiective cuantificabile sunt cele două grile care ar putea să te ajute să măsori eficacitatea participării la târguri de prezentare.
Obiective de comunicare la târguri de prezentare
Există câteva direcții pe care ar trebui să le urmezi atunci când îți pregătești participarea la diferite târguri de prezentare. Promovează un mesaj de brand clar, sau un slogan. Încearcă să te diferențiezi de concurență. Pregătește-te să lansezi un produs nou sau un serviciu.
Obiective cuantificabile la târguri de prezentare
Pentru a ști, la finalul unui târg de profil, ce anume ai câștigat, trebuie să fii atent în primul rând la numărul de persoane care ți-au vizitat standul. Compară cu numărul pe care ți l-ai propus în planul inițial. Și urmărește câți dintre ei vor apela la serviciile tale.